Wisp.HR

Wisp.HR

Kako instalirati Linksys WRT54G bežični router za dijeljenje veze između više računala.
Uređaj sa zadnje strane ima 4 mrežna porta za lokalnu mrežu i 1 WAN port.
Osnovna pretpostavka je da smo već podesili neki AP u client mode i spojili se na WISP , zatim taj AP spojimo ethernet kabelom u WAN port (Ovaj uređaj ne radi kao klijent).

 

1.Prvo smo pročitali Quick guide sa CD roma dobivenog u uređaj i prema tome uputstvu smo lokanoj mrežnoj kartici dodjelili IP adresu 192.168.1.50 subnet 255.255.255.0 .
Spojili smo uređaj i računalo (ethernet kabelom). Zatim smo u browseru upisali url : http://192.168.1.1/ i dočekalo nas je ovakvo sučelje (username :admin, pasword :admin):2.Pod basic setup uključimo Automatic Configuration - DHCP , možemo također podesiti nešto od mrežnih postavki ako nam je potrebno (po defaultu sve radi - lokalni DHCP server dodjeljuje IP adrese lokanim računalima).
Pod stranicom Advanced routing uključimo operating mode -Gateway.

Provjerimo još na stranici status i ako imamo nešto poput ovih postavki na slici tada je sve u redu : DHCP server od WISP-a je dodijelio sve potrebne postavke uređaju.


5. Na nekom računalu u lokalnoj mreži startajte browser, logirajte se (dobivenim user name i passwordom) i slobodno surfajte.
Nakon logiranja sa jednog računala , kad startate browser na drugom računalu , više Vam se ne pojavljuje login prozor - isti account se dijeli za cijelu mrežu.Na ovaj uređaj također se možemo spajati bežično sa drugih računala opremljenim bežičnim mrežnim karticama , u svakom slučaju je poželjno zaštiti pristup nekom WEP ili još sigurnije WPA enkripcijom i eventualno limitirati pristup po mac adresama .

Napomene: Postupak je isti ili sličan za razne druge routere na tržištu .
Kao zadnje ne zaboravite uređaju dodijeliti novi pasword da Vam ne bi neko neovlašteno pristupao uređaju i poremetio postavke !

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com