Wisp.HR

Wisp.HR

Pravila ponasanja na internetu i WISP mreži:
Korisnik Interneta ne mora nužno poznavati način na koji funkcionira prijenosa podataka, niti protokole, ali jako je važno znati pravila ponašanja. Da bi se korisnici brzo uveli u Internet zajednicu, ove upute daju osnovni skup pravila ponašanja koje bi korisnici trebali prihvatiti. Pravila ponašanja na Internetu slična su onima u svakodnevnom životu pa su i na Internetu razni oblici agresivnog i uvredljivog ponašanja te povrede privatnosti neprihvatljivi. Pravila se prvenstveno odnose na korištenje elektronicke pošte, mailing lista, newsa i foruma.

 

Nekoliko uputa prilikom korištenja elektroničke pošte:
Predstavljajte se uvijek punim imenom i prezimenom, a takoder možete dodati i Vaš nadimak.
Ne koristite iskljucivo velika slova, jer ista izgledaju kao da vičete.
Elektronicka pošta na Internetu nije sigurna ukoliko ne koristite protokol koji omogucuje slanje i primanje skrivenih (kriptiranih) podataka na Internetu, te stoga nikada nemojte pisati povjerljive podatke poput brojeva kreditnih kartica, pinova, lozinki.
Poštujte vlasnička prava nad materijalima koje reproducirate.
Ukoliko prosljeđujete poruku koju ste primili, ne mijenjajte sadržaj. Ako je to bila osobna poruka upucena vama i vi ju preusmjeravate grupi ili drugom pojedincu , zatražite dopuštenje od originalnog pošiljatelja.
Postoje adrese koje predstavljaju grupu ljudi, a izgledaju kao da se radi o jednoj osobi, te stoga budite oprezni!
Imajte na umu da su primateljeva kultura, jezik i smisao za humor se razlikuju od Vaših, zato posebno pazite na sarkazam i idiome obzirom da e-mail porukom ne možete prikazati izraz lica, koristite „smiley“ -ikonice za prikazivanje raspoloženja :-) :-( ;) :)


Nekoliko uputa prilikom korištenja News-a (Usenet-a) i Mailing liste:
Ista pravila za elektronicku poštu vrijede i ovdje.
Predstavljanje tuđim imenom u news clancima nije dopušteno.
Upoznajte se sa mailing listama i news grupama prije nego što na njih nešto pošaljete. To ce Vam pomoci u razumijevanju pravila ponašanja u grupi.
Ne šaljite privatne e-mail poruke, bez dopuštelja osobe koja vam ih je poslala, u news grupe ili na mailing liste gdje mogu biti svima dostupne.
Poruke i clanci trebaju biti kratki i tematski vezani uz raspravu. Dakle, ne skrečite s teme, suvislo se izražavajte i ne ukazujte na tude pogreške u pisanju i izražavanju.
Iako postoje news grupe u kojima je oglašavanje dopušteno , opcenito se smatra nedopuštenim oglašavati proizvode koji se ne ticu same rasprave. Ako pošaljete oglasnu poruku na mnogo grupa, vjerojatno cete izgubiti pravo na pristup Internetu!
Newsi se globalno distribuiraju i cijeli svijet vjerojatno nije zainteresiran za osobne odgovore. Zato pošaljite odgovor ako se tice samo jedne osobe. Medutim , nemojte oklijevati da pošaljete nešto od interesa za sve sudionike u raspravi.
Ako mislite da je članak od interesa za više grupa, budite sigurni da ga CROSSPOST-ate, a ne da ga šaljete posebno u svaku grupu . Opcenito, ne više od pet - šest grupa ce imati interese dovoljno slične da bi se to činilo.
Prije nego postavite pitanje razmislite o korištenju prirucnika , knjiga , help - datoteka i sl. Postavljanje pitanja na newsima, za koje postoje odgovori na drugim mjestima imat ce za posljedicu mrzovoljne ' RTFM ' odgovore (read the fine manual) ("pročitaj uputstvo").


Nedozvoljene radnje korisnika ukljucuju:
-korištenje tuđeg korisnickog imena i lozinke.
-ustupanje svojeg korisničkog imena i lozinke na korištenje drugim osobama.
-lažno predstavljanje pri korištenju Internet usluga.
-zabranjeno je slanje „lanaca srece“ na Internetu ili masovnih e-mail reklamnih poruka (spam - neželjena pošta).
-korištenje resursa ili podataka koji su dani na privatnu uporabu drugim osobama (osim ako ih vlasnik ne proglasi javnim).
-korištenje mrežnih usluga i servisa koji su zašticeni lozinkom ili pisanim upozorenjem vlasnika
stavljanje informacija na javno korištenje putem postojecih mrežnih usluga bez suglasnosti vlasnika informacija.
-korištenje WISP mreže za distribuciju komercijalne programske podrške ili programske podrške za koju ne postoji suglasnost vlasnika ili nije oznacena kao javno dostupna .

U SLUČAJU NEPRIDRŽAVANJA NAVEDENIH PRAVILA, VVISP d.o.o. IMA PRAVO PODUZETI ODGOVARAJUCE AKCIJE BEZ PRETHODNE OBAVIJESTI OVISNO O TEŽINI PREKRŠAJA, KOJE U KRAJNJEM SLUCAJU MOGU BITI UKIDANJE KORISNIČKOG RAČUNA I TRAJNA ZABRANA PRISTUPA U NAŠU MREŽU, BEZ VRAČANJA NAKNADE!

VVISP d.o.o. zadržava pravo promjene navedenih pravila bez prethodne najave.

Opširnije o Pravilima ponašanja pročitajte na internetu.

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com